Online Eğitim nedir ?
Online eğitim, öğrenci ile öğretmenin farklı ortamlarda olduğu ve eğitim esnasında teknolojinin aktif olarak kullanıldığı bir sistemdir. Önceden çok da hayatımızın içinde olmayan ancak pandemi döneminde daha yakından tanıdığımız bir kavram oldu.
Online eğitimin gerçekleştirebilmesi için internet bağlantısına ve dijital ekrana ihtiyaç vardır. Geleneksel eğitim genellikle sınıfta gerçekleştirilir online eğitimde zaman ve mekân yoktur.
Aslında online eğitimin birçok yönden avantajlı yönlerinin olduğunu da keşfetmiş olduk.
Online Eğitim Avantaj- Dezavantajları
Online eğitimde nerede olursanız olun, derslere katılma şansınız olabilmektedir. Yurt dışındaki bir üniversitedeki eğitimlerden veya bir öğretmenden birebir ders alabilirsiniz. Bu yönüyle online eğitim ile eğitimde fırsat eşitliği daha kolay sağlanabilmektedir.
Uzaktan eğitimin daha ekonomik olması, çok daha geniş kitlelere hitap edilebilmesi ve sunulan imkânlar nedeniyle uzaktan eğitimin daha kolay sürdürülebilir olması da avantajlar arasındadır.
Hem yüz yüze hem de online eğitimin avantaj ve dezavantajları var elbette.. Ancak derse karşı başlangıçta ilgisiz davranan öğrenciler için online eğitim istenilen sonucu veremeyebilir. Çünkü ders başarısında en önemli faktörün öğrenci isteği olduğu düşünülürse böyle öğrencileri ekran başında tutmak zor olacaktır.
Her durumda da öğretmenin öğrenciyi iyi tanıyarak online eğitimde istenilen verimi almaya gayret etmesi önemlidir. Aynı zamanda ekran başında kalma süresi sınıf ortamına göre daha kısa tutulması gerekebilir. Uzaktan eğitimde teknolojiyi iyi kullanarak öğrenciyi özellikle grup halinde olan bir sınıf ortamını ekran başında verimli tutmak için uygun dokümanlar ve programlar entegre edilmelidir.
Uzaktan eğitimde hangi programlar kullanılabilir?
Math , Tureng, CamScanner, PhotoMath, Post-it, Kahoot, Oxford Dictionary,Adobe Acrobat Reader, Trello, Memrise, Adobe Scan, Khan Academy, Padlet, Canva, powtoon, Emaze, Learning Apps, wordwall gibi uygulamalar online eğitimde hem öğrenci hem de öğretmenlerin sunum, ders işleme ve ödevlerinde işlerini kolaylaştıracaktır.
Uzaktan eğitim hangi dersler için verimli olur? sorusunu ise şöyle açıklayalım;
Uzaktan eğitimde her ders istenilen düzeyde verimli olmayabilir. Gördüğümüz kadarıyla bazı öğrencilerde her ders online olarak rahatlıkla işlenebilirken bazı öğrencilerde bu geçerli olamayabiliyor.
Online eğitimde matematik fen ve diğer dersler öğrenci ve öğretmen arasındaki etkileşime bağlı olarak rahatlıkla işlenebilecektir. Ancak verim alınamadığında alternatif çözümler denenebilir. Yüz yüze eğitime devam edilebilir. Yani aslında burada ders değil yine öğretmen ve öğrenci faktörü ön plandadır.
Tabi burada bizim bahsettiğimiz online birebir özel dersler genellikle. Sınıf ortamında ve kalabalık gruplarda öğrenci kendi iç motivasyonuyla derse konsantre olmak durumunda kalıyor genelde.
Bir yorum
Zehra Güneş
Ağustos 19, 2022 at 8:16 pm
Teşekkür ederiz, çok faydalı bir yazı olmuş.